Προβλήματα Άγχους

Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχολογική αντίδραση που συμβαίνει στον καθένα μας απέναντι σε κάτι πρωτόγνωρο και απειλητικό. Η παρατεταμένη του διάρκεια και η αδυναμία διαχείρισης του μπορεί να προκαλέσει σωματική εξουθένωση, μειωμένη συγκέντρωση και πνευματική απόδοση, κοινωνική απόσυρση, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, διαταραχές ύπνου και τροφής κ.α. Η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση επιχειρεί την αναγνώριση και διερεύνηση όλων των αγχωτικών ερεθισμάτων με απώτερο σκοπό την προετοιμασία του ατόμου προκειμένου να τα αντιμετωπίσει.

Κρίσεις πανικού

Η κρίση πανικού είναι ένα απότομο ξέσπασμα τρόμου (ακόμα και αν το άτομο βρίσκεται σε ήρεμη κατάσταση) που κορυφώνεται μέσα σε λίγα λεπτά (5 με 30 λεπτά) κατά την διάρκεια της οποίας εκδηλώνονται τα ακόλουθα σωματικά και ψυχοσυναισθηματικά συμπτώματα: Αίσθημα καρδιακών παλμών, τρέμουλο, αίσθημα πνιγμού και ασφυξίας, πόνος στον θώρακα, ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση, αίσθημα ζάλης και λιποθυμίας, ρίγη, αίσθημα ζέστης, παραισθήσεις (μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα), αποπροσωποποίηση και αποπραγματοποίηση, φόβος απώλειας ελέγχου και φόβος θανάτου.

Φοβίες & Ανασφάλειες

Με τον όρο φοβία δηλώνεται η έντονη ανησυχία, το άγχος και η ανασφαλή εμμονή ενός ατόμου για πράγματα που τα οποία συνέβησαν στο παρελθόν και δεν συμβαίνουν στο παρόν παρεμποδίζοντας έτσι τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις με τους άλλους. Η φοβία ενός ατόμου μπορεί να οφείλεται είτε σε άσχημες τραυματικές εμπειρίες, είτε σε άγχος επίδοσης και ενδεχόμενης αποτυχίας.

Ψυχοσωματικά Προβλήματα

Τα ψυχοσωματικά προβλήματα εμφανίζονται σε περιόδους πίεσης, φόβου και στρες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και σε οποιαδήποτε ηλικία. Όταν το άτομο βρίσκεται σε αδυναμία να εκδηλώσει το συναίσθημα, τότε αυτό μετουσιώνεται και εκφράζεται στο πιο ευαίσθητο σωματικό όργανο. Συνήθως τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε κάποια παθολογική αιτία, όμως ο τρόπος και η ένταση που εκδηλώνονται αναστατώνουν και ρίχνουν συναισθηματικά το άτομο.

Διαταραχές Διάθεσης & Κατάθλιψη

Κατάθλιψη ορίζεται η κατάσταση έντονης δυσφορίας, μελαγχολίας και απώλειας ευχαρίστησης η οποία συνήθως ακολουθείται από ένα δυσάρεστο γεγονός. Η κατάθλιψη επιφέρει μείωση της λειτουργικότητας από τις καθημερινές συνήθειες και δραστηριότητες του ατόμου καθώς επιφέρει και σωματικές-νοητικές μεταβολές.

Συμβουλευτική Ζεύγους & Οικογένειας

Η οικογενειακή συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, είναι μια συνάντηση στην οποία συνήθως καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Σύμφωνα με την συστημική θεώρηση, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την συμπεριφορά ενός μέλους της οικογένειας, χωρίς να παρατηρηθεί η αλληλεπίδραση των υπολοίπων μελών.

Διαχείριση Θυμού

Ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα, προκαλούμενο από κάποια ταραχή, προσβολή ή άρνηση. Ως αποτέλεσμα μπορεί να είναι η αντεκδίκηση (που μπορεί να καταλήξει σε κάτι μοιραίο) ή η σιωπή. Γενικά, τα άτομα που αδυνατούν να διαχειριστούν τον θυμό τους προκαλούν προβλήματα συνεννόησης και επικοινωνίας με τους άλλους. Αυτό τους κάνει να διώχνουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους, να χάνουν κοινωνικές ευκαιρίες και να απομονώνονται.

Ομαδικές Συνεδρίες

Οι Ομαδικές Συνεδρίες είναι Ομάδες Προσωπικής Ανάπτυξης που αποτελούνται από επτά έως δώδεκα ή/και περισσότερα άτομα. Στις Ομαδικές Συνεδρίες, η Ομάδα λειτουργεί ως ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας με ασφαλή πλαίσια και τα άτομα έρχονται σε επαφή με τη σπουδαιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων.

Διαταραχές Προσωπικότητας

Οι Διαταραχές της Προσωπικότητας χαρακτηρίζονται από ένα διαρκή τύπο εσωτερικού βιώματος και συμπεριφοράς που παρεκκλίνει έντονα από τις προσδοκίες της κουλτούρας του ατόμου, καθώς και από άκαμπτες και δυσπροσαρμοστικές απαντήσεις στο στρες.

Διαχείριση Απώλειας & Πένθους

Το πένθος είναι μια φυσιολογική δυσάρεστη αντίδραση απέναντι στην απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου η οποία εξασθενεί σταδιακά στον χρόνο και είναι κοινή σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους. Για μερικούς όμως τα συμπτώματα της θλίψης επιμένουν με την ίδια ισχύ στο διάβα του χρόνου διότι ο πόνος, οι αναμνήσεις, οι άλυτοι λογαριασμοί και τα αναπάντητα ερωτήματα περί θανάτου απασχολούν μονίμως την συνείδηση του ατόμου. Στην ψυχοθεραπεία καλείται ο θεραπευόμενος να αποδεχτεί το γεγονός, να επαναπρογραμματίσει την καθημερινότητά του προκειμένου να ορθοποδήσει και να προχωρήσει σωστά στη ζωή του.

Ενίσχυση Αυτοπεποίθησης & Αυτογνωσίας

Αυτοπεποίθηση μπορεί να οριστεί η ικανότητα εμπιστοσύνης και αυτοαντίληψης του εαυτού εις ότι αφορά την προσωπική του αξία, την κρίση και την δυναμική του. Η δύναμη της πίστης για τον εαυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο για εξέλιξη καθώς παρακινεί τον άνθρωπο να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται σωστά τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Τόσο η χαμηλή όσο και η υπερβολικά υψηλή αυτοεκτίμηση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών ψυχικών διαταραχών και πρέπει να αντιμετωπίζεται ψυχοθεραπευτικά.

Διαχείριση Προβλημάτων Προσαρμογής

Ο Δαρβίνος είπε κάποτε ότι δεν επιβιώνει ο ισχυρότερος αλλά αυτός που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται εύκολα σε καινούργιες καταστάσεις. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν έστω και για λίγο σε κάποιες συνθήκες που τους επιτάσσει η καθημερινότητα με αποτέλεσμα να προκαλούν την δυσφορία των γύρω τους αλλά και την ψυχική κατάπτωση του εαυτού τους. Οι έχοντες προβλήματα προσαρμογής συνηθίζουν να έχουν μια περιορισμένη καθημερινότητα, στερώντας στους εαυτούς τους ευκαιρίες διαπροσωπικής και κοινωνικής εξέλιξης.

Ψυχοσεξουαλικές Δυσλειτουργίες

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες αφορούν στην αδυναμία έκφρασης της ερωτικής επιθυμίας και ανταπόκρισης στο ερωτικό κάλεσμα του συντρόφου τόσο σε σωματικό (απουσία διέγερσης) όσο και σε πνευματικό επίπεδο (απουσία απόλαυσης). Οι σεξουαλικές διαταραχές συνήθως αποδίδονται σε ψυχολογικούς παράγοντες και χωρίζονται στις διαστάσεις της επιθυμίας, της διέγερσης και του οργασμού καθώς παρατηρείται εξ ίσου και στα δύο φύλλα. Η απουσία της ερωτικής επαφής για ένα ζεύγος αποτελεί ένα μείζον καθημερινό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού ψυχοθεραπευτικά.

Φόρμα Επικοινωνίας