Ψυχοσεξουαλικές Δυσλειτουργίες

Οι ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι ένας συνδυασμός ψυχολογικών ζητημάτων που δεν στηρίζονται σε κάποια παθολογική αιτία. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα, να υπήρξαν κάποτε σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής ή να εντείνονται σε βάθος χρόνου. Στο ζήτημα της μακροχρόνιας δυσλειτουργίας πρέπει να προσδιοριστούν τα ερεθίσματα, η φύση της έκθεσης καθώς και η βαρύτητα δυσλειτουργίας. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν, να αντιμετωπίσουν και να μοιραστούν το πρόβλημα σε έναν ειδικό κάνοντας έτσι την δυσλειτουργία να διαιωνίζεται. Οι ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες μπορεί να διαβρώσουν την ποιότητα της σχέσης, την αυτοεκτίμηση και αυτοαντίληψη του εαυτού καθώς και να αποτρέψει το άτομο να αναζητήσει νέες γνωριμίες.

Τα ψυχοσεξουαλικά προβλήματα προκύπτουν από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων. Οι πιο συνχοί παράγοντες είναι: Ενοχή, Άγχος-Στρές, Νευρικότητα, Μετατραυματικό Στρες συνδεόμενο με ψυχικό τραύμα (πχ σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση-παραμέληση και κατάκριση στην πρώτη επαφή) και από θρησκευτικές και πολιτισμικές επιταγές. Τα σεξουαλικά προβλήματα προκύπτουν σε οποιαδήποτε ηλικία με την πιο συχνή της πρώιμης ενήλικης ζωής.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες σεξουαλικών διαταραχών.

Α) Σεξουαλική Δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, επώδυνο σεξ, έλλειψη σεξουαλικής απόλαυσης, σεξουαλικό εθισμό και σεξουαλική αποστροφή.

Β) Παραφιλίες. Η παραφιλία είναι μια ασυνήθιστη ή μη φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής έλξης για ασυνήθιστα αντικείμενα ή δραστηριότητες, όπως ο φετιχισμός, ο επιδειξιισμός, ο σαδισμός και η ηδονοβλεψία, μεταξύ άλλων.

Γ) Η δυσφορία ταυτότητας φύλου εκδηλώνεται ως μια παραλλαγή μεταξύ της εκάστοτε βιολογικής σεξουαλικής ταυτότητας του φύλου ενός ατόμου σε αντίθεση με την δική του σεξουαλική αίσθηση ταυτότητας. Αυτή η ασυμβατότητα παράγει δυσκολίες προσαρμογής σε έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο ζωής καθώς υπάρχει έντονη επιθυμία αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού γίνοντας μέλος του αντιθέτου φύλου.

Στα ζευγάρια το θέμα της σεξουαλικής ασυμβατότητας είναι πιο πολυδιάστατο. Αρχικά κάποιος μεταξύ των συντρόφων χρεώνεται την ευθύνη, αργότερα αυτή η χρέωση προκαλεί φόβο, ενοχή και αισθήματα αναξιότητας και τέλος προκύπτει η αποφυγή, δηλαδή οι δύο σύντροφοι απομακρύνονται ερωτικά. Βασικές αιτίες για να προκύψουν τα παραπάνω είναι η κατάκριση, η κακή επικοινωνία, η ανταγωνιστικότητα, ο ζήλος του ενός για τον άλλον και η μη οικειότητα. Η έλλειψη σωματικής επαφής στο ζευγάρι λειτουργεί για τους ειδικούς προειδοποιητικά ότι κάτι στην σχέση δεν πηγαίνει καλά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η έλλειψη σεξουαλικής επαφής είναι απλά η αφορμή διότι το ζήτημα είναι πιο βαθύτερο.

Μάριος Σεβνταλής Κλινικός Ψυχολόγος
Εκάβης 25 Γαλάτσι
Τηλέφωνα επικοινωνίας 2114237240 & 6934614329 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *