Σχιζοσυναισθηματική Διαταραχή

Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι μια σύνθετη ψυχική πάθηση με συμπτώματα Σχιζοφρένειας και Διπολικής διαταραχής (μανίας και κατάθλιψης). Οι ασθενείς κατά την έξαρσή τους εμφανίζουν ένα κοκτέιλ έντονων ψυχοσυναισθηματικών αντιδράσεων και προσωρινή απώλεια συνείδησης. Η πολυπλοκότητα των συμπτωμάτων εξαιτίας της μεικτής φύσης της διαταραχής και της σπανιότητάς της στον πληθυσμό είναι τέτοια που συχνά μπορεί να αιφνιδιάσει τον ειδικό ως προς την ακριβή διάγνωση.

Τα αίτια της Νόσου

Η περίοδος έναρξης της διαταραχής σημειώνεται στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης 16-30 έτη με πιο μεγάλη ευαισθησία να υπάρχει στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Τα αίτια της νόσου ποικίλουν μεταξύ τους, από γενετικής σκοπιάς παρατηρείται δυσλειτουργία στα επίπεδα της ντοπαμίνης και του γλουταμινικού οξέως. Οι βιολογικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες σχετίζονται με το κατά πόσο το τραυματικό παρελθόν και το πιεστικό περιβάλλον μπορεί να αφυπνίσουν την κληρονομική προδιάθεση. Επιπρόσθετα, η χρήση ουσιών κάνναβης και μαριχουάνας στα χρόνια της εφηβείας μπορεί να πυροδοτήσουν ψυχώσεις.

Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή κατά την έξαρσή της χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια συνείδησης και πυροδότησης ψυχωσικών επεισοδίων. Το γεγονός που τα επεισόδια διαφοροποιούνται από την καθαρή σχιζοφρένεια είναι η μικρή τους ισχύς και η παροδική τους διάρκεια. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων στον ασθενή εκδηλώνονται οπτικοακουστικές ψευδαισθήσεις και παράλληλα να βιώνονται ανάμεικτες καταστάσεις μεταξύ μανίας (ευφορίας) και κατάθλιψης. Σύμφωνα με την ψυχοδυναμική θεώρηση στους ασθενείς υπάρχει έντονη διάσπαση του Εγώ αφού το άτομο βιώνει την μεταμόρφωσή του σε κάτι ή κάποιον άλλον.

Το Εγώ είναι το πιο οργανωμένο μέρος της προσωπικότητας το οποίο προσπαθεί να ικανοποιήσει την ανάγκη της ικανοποίησης (Εκείνου) λαμβάνοντας υπόψιν τους κοινωνικούς περιορισμούς, τις ηθικές και τις θρησκευτικές επιταγές (Υπέρ Εγώ). Έτσι, το Εγώ είναι υπεύθυνο για τη σταθερότητα και εξισορρόπηση της προσωπικότητας και κάνει την αντίληψη να ξεχωρίζει το τι είναι πραγματικό και αναγκαίο βοηθώντας μας να ζούμε εντός των πλαισίων της καθημερινότητας.

Εν κατακλείδι, η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή προκαλεί έντονη έκπτωση στην δραστηριότητα και στις συνήθειες του ατόμου, επίσης επιφέρει δυσκολία στην διαχείριση διαπροσωπικών επαφών και κοινωνικών συναλλαγών.

Συμπτώματα:

Όπως αναφέρθηκε η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι μεικτή ως προς τα διαγνωστικά κριτήρια αλλά αυτόνομη ψυχική πάθηση. Ο ειδικός καλείται να την αποκλείσει από την Σχιζοφρένεια, την Διπολική διαταραχή ή και την Ψυχωτική Κατάθλιψη. Η σωστή διάγνωση βοηθάει αφενός στην κατανόηση λειτουργίας της νόσου στον ασθενή αλλά και στην ορθή θεραπευτική παρέμβαση.

1) Συμπτώματα κατάθλιψης (έλλειψη ευχαρίστησης-κινήτρου, απώλεια ενδιαφέροντος, σκέψεις θανάτου κ.α).

Κλινική Εικόνα: Απώλεια ή αύξηση βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, μειωμένος ή αυξημένος ύπνος, σημάδια αυτοτραυματισμού στα άκρα, καταχρήσεις και μαύροι κύκλοι.

2) Συμπτώματα Μανίας (ευφορία, υπερβολική αυτοπεποίθηση, αίσθηση μεγαλείου, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα).

Κλινική Εικόνα: Ενεργητικότητα, γρήγορη και υπερβολική ομιλία, καταχρήσεις και μειωμένη ανάγκη για ύπνο.

3) Ψυχωτικά συμπτώματα (παράνοιες, αυταπάτες, ντελίριο, παραλήρημα και αποδιοργανωμένη σκέψη)

Κλινική Εικόνα: Ανέκφραστο πρόσωπο, κατατονία και κενά στην ομιλία.

Θεραπεία

Η θεραπεία της Σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής είναι μακρόχρονη και πραγματοποιείται συνδυαστικά από φαρμακευτική αγωγή και τακτική Ψυχοθεραπευτική παρακολούθηση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Ψυχώσεις:

https://proodospsychis.gr/?p=381 , την Κατάθλιψη link https://proodospsychis.gr/?p=162

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Σχιζοφρένεια:

https://www.facebook.com/100219579173806/photos/pb.100075952247376.-2207520000./124807180048379/?type=3

Μάριος Σεβνταλής Κλινικός Ψυχολόγος

Εκάβης 25 Γαλάτσι

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2114237240 & 6934614329

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *